Over de naam 'Laurier Hulp'

Laurier, ofwel laurus nobilis – laurus staat voor laurier; nobilis voor overwinnen en roem -was in de Griekse Oudheid een bijzonder fel aanbeden kruid dat werd opgedragen aan Apollo, de zonnegod die verliefd werd op de nimf Daphne. Jammer genoeg voor Apollo verkoos Daphne de ‘deugd’ boven de liefde, iets wat haar duur kwam te staan.

Haar vader veranderde haar prompt in een laurierstruik. Nu Daphne nooit zijn vrouw zou worden, zwoer Apollo dat de laurierboom, of struik, vanaf die dag de meest aanbeden boom in Griekenland zou worden. Sindsdien werd laurier alom én om vele redenen aanbeden in het oude Griekenland.

Zo ademde de priesteres van Delphi de milde, bedwelmde geur van laurier in op momenten dat ze voorspellingen van Apollo ontving. Hierdoor werd laurier ook steeds meer gezien als een belangrijk kruid in relatie tot de geest en het bestuderen van het ‘hogere.’

Laurier werd tot in de zeventiende eeuw universeel gezien als een krachtig geneesmiddel, want de aromatische geur hield volgens dokters wereldwijd zo’n beetje elke besmetting tegen.

Laurierkrans

Laurier was en is in Griekenland ook nog altijd het symbool van de zon, de wijsheid en de glorie. Vandaar dat takken van de laurierstruik of -boom altijd gebruikt werden voor overwinningskransen. Tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Griekenland ontvingen de winnaars in Athene niet alleen een gouden medaille, maar werden ze ook met een laurierkrans ‘gekroond.’

Remedie bij oude ziekten

Nog vele eeuwen later werd laurier nog altijd gezien als een krachtig geneesmiddel. In het standaardwerk Culpeper’s Complete Herbal over ‘natuurlijke remedies bij oude ziekten,’ van de Londense arts en apotheker Nicholas Culpeper (1616-1654), lezen we over laurier het volgende: “Laurier is bijzonder verzachtend bij alle kwalen van de gewrichten, zenuwen, aderen, maag, baarmoeder, die worden veroorzaakt door kou. Ook helpt laurier bij verlamming, stuipen, kramp, pijn, trillingen en gevoelloosheid in elk lichaamsdeel. Alle klachten van pijn, hetzij aan het hoofd, maag, rugpijn verdwijnen door de lichaamsdelen in te smeren met laurierolie. De olie neemt vlekken weg veroorzaakt door kneuzing en val en lost het bloed daarin op.”

Wanneer laurierolie gebruiken?

Laurierolie is een algemeen tonicum, dat sterk antiseptisch is voor de luchtwegen: het is ontsmettend en ‘samentrekkend.’ Het helpt ook bij verkoudheid, griep, sinusitis, bronchitis, virusinfecties en keelpijn. En laurier verdampen in een aromalamp geeft je kracht en is opwekkend voor mensen die neigen naar een depressie. Het beschermt tegen invloeden van buitenaf, schept helderheid van geest en verscherpt het waarnemingsvermogen.

Het helpt ook bij galstenen en obstructies in de lever en milt en een aftreksel van laurier kan worden gebruikt als kompres bij pijnlijke spieren, reumatische klachten, artritis, verlamming, krampen, zenuwpijnen, bevingen, vermoeidheid, stijve spieren en verstuikingen.

Het verzacht ook brandwonden, verwarmt het lichaam en stimuleert de bloedsomloop bij een verstopte neus en verstopte holtes. Voor de bevordering van de spijsvertering kun je laurierblaadjes toevoegen aan kruidenbuiltjes, marinades, soepen en stamppotten.

Emotioneel

Laurier verdampen in een aromalamp helpt op emotioneel vlak tegen verwarring, angst, beïnvloeding door anderen en het verdrijven van negatieve gedachten. Je eigenwaarde krijgt een boost, je kan weer helder denken en krijgt vertrouwen.

Psyche

Laurier schept op psychisch vlak helderheid van geest en scherpt ook het waarnemingsvermogen aan. Volgens de occulte traditie is laurierolie ook ‘de olie van de droom:’ om de toekomst te zien en voorspellen. De olie schenkt je ook bescherming en warmte tegenover de buitenwereld en heeft een zuiverende, genezende en koesterende werking.

Laurieressence is vooral goed voor gevoelige mensen, want het beschermt tegen invloeden van buitenaf. Mensen die bang zijn om gekwetst te worden en elk kritisch woord ervaren als ‘een ramp,’ kampen vaak met problemen uit de vroege kinderjaren toen ze zich verstikt voelden onder de leiding, de verwachting of de liefde van het ouderlijk gezag óf de overheersing van andere persoonlijkheden in het gezin.

Hierdoor neigen deze mensen zich terug te trekken in hun eigen droomwereld waarin ze steeds de ‘held’ van hun eigen dromen kunnen spelen. Maar in het dagelijkse leven moeten deze mensen vaak het onderspit delven, iets dat hen op den duur kan gaan opbreken.

Deze mensen moeten gaandeweg ontdekken wat hun taak is in deze wereld en leren om hun waardeoordeel niet te laten afhangen van andere personen. Ze moeten zich ook leren wapenen tegen het cynisme en overheersing van buitenaf, zodat ze zelf meer ontspannen kunnen reageren op de woorden van anderen. Gebruik van laurierolie, of essence, in een aromalamp kan hen hierbij helpen.

Weetjes

Laurier is het magische kruid wat door het orakel van Delphi gebruikt werd om voorspellende waarnemingen te doen en magiërs pasten het toe in talloze rituelen die met ‘presteren’ en ‘succes’ te maken hadden.

In het vroege Christendom symboliseerde de altijd groene laurier ‘het eeuwige leven.’ Vandaag de dag zie je om die reden nog vaak laurierbomen staan op kerkhoven. Het was voor christenen ook een middel tegen ‘hekserij.’

De Romeinse keizer Tiberius hield dan weer tijdens onweersbuien zijn laurierkrans stevig vast om zich tegen de bliksem te beschermen.

Gebruik

  • Om je fysieke kracht te vergroten kun je de rook van een smeulend laurierblad inademen.
  • Laurierblaadjes onder je hoofdkussen leggen, geeft je inspiratie en dromen over de toekomst.
  • Laurier kun je natuurlijk ook nog altijd gewoon gebruiken bij het koken. Laat een bosje kruiden trekken in de soep of stoofpot. Voor je gaat eten wel eerst het buideltje verwijderen.
  • Bij dof of futloos haar kun je een aftreksel van laurier gebruiken in combinatie met een neutrale shampoo om je haar mee te wassen.
  • De bladeren van laurier werden vroeger gebruikt om dropstaven in te verpakken, waarschijnlijk is uit dit gebruik laurierdrop ontstaan.
  • Om je spieren te ontspannen, neem je een bad met een eetlepel azijn en een handjevol laurierblaadjes.
  • En als je een migraineaanval wilt stoppen, strijk je gewoon met een stoomstrijkijzer een paar laurierblaadjes warm. Ga liggen en leg de warme blaadjes 45 minuten op je voorhoofd: en weg is je migraine.

Bron: www.ziezozon.com